Skip to main content

Ahol mindennek története van

Húsz évvel a Daalarna brand megalapítása után Benes Anita és férje elérkezettnek látták az időt arra, hogy egy újabb közös projektet indítsanak az útjára.

A szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyi közelségben található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja.

„Szerettünk volna létrehozni egy olyan helyszínt, amely a Daalarna vidéki otthonaként funkcionálhat családi, baráti vagy üzleti beszélgetésekhez egy pohár bor és finom ételek társaságában, évszaktól függően a medence vagy a kandalló mellett.”

Épített környezet

Az 5 hektáros birtok Szentendre nagy múltú szőlőhegye, a Kő-hegy közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

A fantasztikus természeti adottságokkal rendelkező hely annak idején Petőfi Sándort és Barcsay Jenőt is megihlette.

A Daalarna Gardenben az alkotó tulajdonosok természet és tájépítészet iránti rajongása ötvöződik.

A birtokot úgy álmodták meg, hogy minden igényt és érzéket kielégítsen.

Építészeti megoldások

A tervezés során fontos cél volt, hogy az épületek maximálisan kiszolgálják a birtok vendégeit, ugyanakkor mind az építés, mind a működés során a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyják. Ezért a “greenology” – zöld építészet – elvei érvényesültek az anyagok és technológiák kiválasztásánál.

Alapvető szempont volt, hogy a „valami új” mellett „valami régi” is bekerüljön az épületegyüttesbe, ezzel is hangsúlyozva az újrahasznosítás és a “greenology” az építészetben is egyre nagyobb teret nyerő szemléletét. Néhány példa: a fa és öntöttvas anyagok teljes palettája egy régi, elbontott műemlék épületből került ki, a térkövek jó része a Magyar Nemzeti Múzeum kertrekonstrukciója során felhasználásra nem került történelmi kövekből áll, a tetőbe pedig egy Vajdaságban elbontott szakrális épület cserepeit is beépítettük.

Az építésben részt vállaló meghatározó, több generációs kézműves szakemberek is szentendreiek: Pap Lajos kőszobrász és kőfaragó, valamint Lehoczky Tivadar kovácsmester is sokat segített az alapvetően fából, kőből és üvegből álló, kovácsoltvas elemekkel díszített épületek létrehozásában.

Technológia, fenntartható komfort

A Daalarna Garden ízig-vérig modern helyszín.

Az áram alapú energiaellátást napelempark biztosítja, az épületek és a kert automatizált felügyeletéről a Loxone rendszer, az épületek hűtés-fűtéséről hőszivattyú (NILAN), a fűnyírásról elektromos robotfűnyíró gondoskodik. A rendezvényterületen minden helyiség fűthető és klimatizált. Az épületekben és a kertben professzionális hang-, világítás- és biztonságtechnika szolgálja a vendégek kényelmét.

Környezetvédelem, tájépítészet

A birtok a Duna-Ipoly Nemzeti Park közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A kert építészeti koncepciója egy izgalmas, nagy szabású térélményt nyújtó park létrehozása volt oly módon, hogy a közvetlen és távolabbi természeti tájba átmenet nélkül simuljon bele.

Tájépítészeti megoldásokkal vizuális kapcsolat jön létre a múlt és jelen között: a kert régi növényzete – mandula, alma, akác, juhar fák – izgalmas vibráló egységet képeznek az új szereplőkkel (levendula, platán, virágos rétek, tulipán).

Kiemelt szempont volt a helyi élővilág (kétéltűek, kis emlősök, rovarok, madarak) megtartása és segítése, ennek érdekében számos biodinamikus megoldás került kialakításra: vizes élőhelyek, vízvisszatartás, rovarbarát vadvirágos rét, fészkelő-költő helyek, túlélő menedékek, kisállatetetők. Az élővilág nyugalma érdekében a birtok területén tűzijáték használata, valamint négylábú kedvencek jelenléte nem engedélyezett.